niedziela, 1 grudnia 2013

Muffinki jabłkowe z cynamonem

 
  Dzisiaj coś na słodko. Bardzo łatwe w przygotowaniu muffinki jabłkowe z cynamonem.
Z podanych składników mi wychodzi około 12-18 sztuk. Zachęcam wypróbować :)
 
 
SKŁADNIKI:

- 2 duże jabłka
- 280 g mąki
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- jajko
- 110 g cukru
- 80 ml oleju
- 200 g maślanki
- 125 ml soku jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:

1. Wymieszaj mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

2. Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na małe kawałeczki.

3. Dodaj jabłka do do wcześniej przygotowanej mąki.



 
4. Do lekko rozstrzepanego jajka dodaj cukier, olej, maślankę i sok jabłkowy. Wymieszaj starannie.
 
5. Połącz obie masy ze sobą, tak aby wszystkie składniki się połączyły.

6. Foremki wypełnij do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180.



RADA:
Aby nadać muffinkom "świąteczny" smak można 80 g mąki zastąpić taką samą ilością migdałów i dodać do ciasta 50 g rodzynek namoczonych w rumie.

SMACZNEGO :)





6 komentarzy:

  1. Chyba muszę spróbować zrobić takie, bo ja robiłam czekoladowe to nie wiem dlaczego wyszedł mi zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
  2. W tych nie ma opcji żeby nie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobne i kotom też smakowały. Koty jako główny kontroler jakości, opinie psów są nieobiektywne im smakuje wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda jeśli chodzi o psy. Mój zje wszystko co mu się da :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają apetycznie - idealne na zimowe wieczory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo są pyszne hihi :) I nie mogą się nie udać ;)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Na każde pytanie odpowiem pod postem.