niedziela, 22 grudnia 2013

Lakiery brokatow oraz ich zmywanie

Po lakiery brokatowe najchętniej sięgam w okresie świąt. Pasują do wielu lakierów nadając im nowego charakteru. Dla delikatnego efektu można pomalować tylko jeden paznokieć np. na palcu serdecznym albo wszystkie. Oto mój mały zbiór :)

 

1. My Secret nr 104
 
 
2. Essence Colour & go nr 103 Space queen
 

 
3. Essence Special effect topper nr 10 Glorious aquarius
 
 
4. Essence Nail art twins nr 08 troy
 
 
5. Wibo Extrime Nails nr 70
 
 
6. Lovely Blink blink nr 3
 
 
Kiedyś unikałam tego typu pakierów ze względu na problem z ich zmyciem. Jest jednak na to sposób.
 
Potrzebujemy pocięte waciki, folię aluminiową i zmywacz do paznokci.
 
 
Nasączamy wacki w zmywaczu, przykładamy do paznokcia i owijamy folią.

 
 

 
Wacik trzymamy około 2 minuty. Jeśli mamy dużą ilość brokatu możemy przytrzymać trochę dłużej.
Następnie odwijamy folię i ściągamy wacik.
 
 
Jeśli skórki wokół paznokci będą przesuszone, warto wtedy użyć krem nawilżający.
 
A jakie są wasze ulubione lakiery i kolory na paznokciach w okresie świąt? :)

niedziela, 1 grudnia 2013

Muffinki jabłkowe z cynamonem

 
  Dzisiaj coś na słodko. Bardzo łatwe w przygotowaniu muffinki jabłkowe z cynamonem.
Z podanych składników mi wychodzi około 12-18 sztuk. Zachęcam wypróbować :)
 
 
SKŁADNIKI:

- 2 duże jabłka
- 280 g mąki
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- jajko
- 110 g cukru
- 80 ml oleju
- 200 g maślanki
- 125 ml soku jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:

1. Wymieszaj mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

2. Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na małe kawałeczki.

3. Dodaj jabłka do do wcześniej przygotowanej mąki.



 
4. Do lekko rozstrzepanego jajka dodaj cukier, olej, maślankę i sok jabłkowy. Wymieszaj starannie.
 
5. Połącz obie masy ze sobą, tak aby wszystkie składniki się połączyły.

6. Foremki wypełnij do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180.



RADA:
Aby nadać muffinkom "świąteczny" smak można 80 g mąki zastąpić taką samą ilością migdałów i dodać do ciasta 50 g rodzynek namoczonych w rumie.

SMACZNEGO :)